Villa Bromelia

 

<!–

//–>

Villa Bromelia

In de gezellige straat met rijtjeswoningen, doet niets vermoeden dat hier ooit bloemenkwekers werkten. Het huis waar ik naar toe moet, ligt dan ook wat verscholen, maar bezit nog enkele restanten van zijn fleurig verleden. Ik neem u mee in de vernieuwde kwekerstuin van ‘Villa Bromelia’.

“Toen we hier zo’n tien jaar geleden kwamen wonen, zag de ‘tuin’ er uiteraard anders uit. Dat hier ooit kassen stonden, was alleen nog te zien aan de resterende betonskeletten. De eigenlijke bloemenkassen zelf waren al volledig verdwenen. Een drietal mooie bomen, waaronder een prachtige grote eik en een oude perenboom, hebben we natuurlijk behouden.” Zo begint Katrien haar verhaal. “Verder stonden er enkel nog heel veel metershoge sparren. Maar toen we die wilden wegdoen, bleek een kapvergunning vereist. Daarbij kwam nog dat voor elke spar die we wegdeden, er een nieuwe boom moest worden aangeplant. Dat verklaart meteen waarom er vrij veel bomen in onze tuin staan.”         “De exotische kamerplant ‘Bromelia’ heeft ons hart niet gestolen, maar heeft er toch een bijzonder plaatsje. Toen in 1938 de straat werd heraangelegd, werd gekozen voor een straatnaam die verwees naar de Bromelia. In die tijd en in het kader van de geschiedenis van de Gentse Floraliën (de jaarlijkse bloemententoonstelling in Gent, België) was dat zeer ‘en vogue’. Ook in onze woning hebben enkele originele glas-in-loodramen uit die tijd, waarin Bromelia’s zijn verwerkt, een ereplaats gekregen. Zo houden we de geschiedenis van onze stek in ere,” gaat Katrien met terechte trots verder.

Slechte oriëntatie
Ik maak kennis met Patrick, Katriens echtgenoot, die erbij is komen zitten. Aan de gezellige koffietafel praat ze verder: “De op het noordoosten gerichte ligging van de tuin is niet echt optimaal te noemen, vandaar dat we voor de aanleg een tuinarchitect hebben ingeschakeld. Onze keuze viel op Johan Wullaert, omdat deze ontwerper vooral werkt met inheemse beplanting. Daarin konden we hem volledig volgen en zijn hem trouwens nog steeds dankbaar voor het prachtig ingekleurde tuinontwerp.” De tekening, volledig ingekleurd in aquarel, is een kunstwerk op zich. Patrick haalt het te voorschijn en spreidt het op tafel uit. Ik kan het alleen maar beamen, zo’n juweeltje had ik nog niet gezien. Al vele jaren koestert het echtpaar dit ontwerp met de bedoeling het ooit eens te laten inlijsten en een plaatsje in huis te geven.

Wilde bloemenweide
De tuin herbergt verschillende stijlen, maar in grote lijnen kan je stellen dat er een vrij formeel deel is, vlak bij de woning, met verschillende terrassen en een vijver. Achteraan ligt een wilder tuindeel, “om wat minder onderhoud te hebben,” klinkt het uit Katriens mond. “We noemen het graag onze ‘bloemenweide’ die we maar één keer per jaar maaien in september of oktober.” Patrick corrigeert Katrien lachend door er haar attent op te maken dat dit zijn niet te onderschatten klus is! Door de jaren heen hebben de planten er zich zelf geselecteerd tot een bonte wilde bloemenpracht in de warmere maanden. Nu is het enkel de manshoge berenklauw (Heracleum) die regelmatig ingetoomd moet worden. Ooit kwam deze plant één keer in zaad waarvan het resultaat een jaar later overduidelijk merkbaar was. De vele scheuten die uit de grond rezen, waren niet meer te tellen. Na veel uitdunnen is nu alles weer onder controle.       Maar aan deze uiteindelijke bloemenweide is heel wat werk vooraf gegaan. Want oorspronkelijk lag hier de mesthoop van de kwekerij. “Voor een natuurlijke bloemenvariatie heb je echter arme grond nodig, anders groeien er te veel grassen tussen. Dus hebben we eerst een hele laag aarde weggehaald en daarna aangevuld met nieuwe arme grond wat ons een perfect resultaat opleverde,” vertelt Katrien.

Formele vijver
In het formele deel van de tuin ligt in het midden een rechthoekige vijver met vlonders eromheen. In de water groeien waterlelies, gele irissen en snoekkruid (Pontederia cordata). In de directe nabijheid ontdek ik drie verschillende terrassen die het oriëntatieprobleem verhelpen. Want door diverse zithoekjes te creëren is er op elk moment van de dag wel een plekje om van de zon te genieten. Het meest dichtbij gelegen terras is tevens het grootste en wordt gebruikt voor etentjes en algemene ontspanning in de tuin. Tegen de grens met de buren bevindt zich een kleiner terras waarvan de pergola volledig is overgroeid met een druif die het op deze plaats uitstekend doet. “Hier zitten we meer ’s avonds, volop genietend van de avondzon. Dit plekje geeft ons het meeste een vakantiegevoel. Hier is het bij mooi weer puur genieten,” glundert Katrien.           Aan de rechterkant krijgt dit terras nog een extra trekpleister door twee mooie beelden in keramiek. Deze zijn ontworpen en uitgevoerd door een creatieve collega van Katrien. Ze lijken alles rustig te aanschouwen, net alsof ze voor deze plaats gemaakt zijn.

Pergola
Het derde terras is gedeeltelijk ingesloten door een houten pergola in boogvorm. Deze is volledig begroeid met verschillende rozen. Op het einde van de boog staat sinds enkele jaren een decoratieve krulhazelaar die jaarlijks voor mooie ‘katjes’ zorgt, maar die ook de plaats heeft ingenomen van een reusachtige treurwilg. Die was met de jaren veel te groot geworden en oogde veel te woest.     Aan de andere kant van de boog loodst een pad ons door een symmetrische bomenrij van Catalpa bignonioides ‘Nana’. Deze dwergvorm van de trompetboom is geënt op een traaggroeiende onderstam. Katrien geeft wel de tip om deze soort goed in toom te houden: “De takken moeten jaarlijks gesnoeid worden en dan knippen we er echt alles af, net zoals bij knotwilgen. Maar jaar na ieder jaar groeien ze weer uit tot mooie bolvormige bladertooien.”

Kleurnuances
De jaren van wekelijks onkruid wieden zijn ondertussen achter de rug. De vele bodembedekkers hebben hen gedeeltelijk van die taak verlost. Qua onderhoud gaat momenteel de meeste tijd in allerlei snoeiwerken zitten. Dit is een karwei dat hoofdzakelijk in de wintermaanden gebeurt, maar in deze tuin zeker niet te onderschatten is. Al het snoeihout verdwijnt in de hakselaar en het versnipperde hout wordt her en der tussen de planten uitgespreid.     Om zoveel mogelijk echt te kunnen genieten van de tuin, maken Katrien en Patrick vrijwel geen gebruik van eenjarigen. “Voor ons is de kleurkeuze van de bloei, bladstructuur en verkleuring naar de wintermaanden toe zeer belangrijk. Vanuit ons wat hoger gelegen huis kijken we immers iedere dag letterlijk op onze tuin neer. We trachten een constante na te streven die begint met een rustige lente met veel pasteltinten, hoofdzakelijk wit en zacht roze. In de zomer daarentegen mag het wel wat gedurfder zijn en duiken hier en daar mooie gele en rode kleuraccenten op, zoals de dieprode Astilbe ‘Fanal’, die verzot is op lekker vochtige plaatsen. Vandaar dat die ons vlak bij de vijver jaarlijks verwent met zijn speciale pluimen,” gaat Katrien verder.
Personal touch
Tegen de oude gemeenschappelijke muur met de buren klimt een wilde wingerd. Dit was het eerste wat ze in de tuin hebben geplant. Hieraan kunt u zien dat dat al enige tijd geleden is. De muur lijkt wel een immens groen wandtapijt. Onderaan baant een klimhortensia zich moeizaam een weg tussen het groen. Volgens Katrien “is hij vertrokken”. Hij stond hier al enkele jaren zonder veel te doen, maar sinds vorig jaar lijkt het tij gekeerd.     Jammer genoeg zal ik ook moeten ‘vertrekken’. In ieder geval was het een heerlijke koffie bij een gezellig gesprek. En ik zal het ongetwijfeld niet kunnen nalaten om bij het zien van een Bromelia, terug te denken aan deze heerlijke plek: ‘Villa Bromelia’.
Nuttige info       Tuinarchitect Johan Wullaert       Noordhoutstraat 136       B-9031 Drongen-Baarle (BE)     Tel.: +32 (0)9 282 45 74
        Tekst en fotografie: Veronique De Walsche
Copyright Hobbytuin.be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s